Rubriek: De Jacoba’s van Altena

Fotografie: Wencke van Megen

Jacoba van Beieren was een sterke vrouw met daadkracht en doorzettingsvermogen. Eigenschappen die ook de vrouwelijke ondernemers in Altena typeren. In het Altena Magazine portretteren we een ondernemende vrouw die kleur geeft aan onze mooie gemeente. Deze keer Nienke de Groot van Lunchroom ’n Tikkie Anders in Sleeuwijk.

Het begon allemaal in 2014. Nienke de Groot werkte als sociaal pedagogisch hulpverlener bij Sovak en kreeg de mogelijkheid om een lunchroom te beginnen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze twijfelde geen moment, zette haar schouders eronder en werd bedrijfsleider van ’n Tikkie Anders. Met op de menukaart soepen, broodjes en salades die als het even mooi weer is ook buiten geserveerd worden op het terras. “Ik vind het mooi om mensen met een beperking te laten ontwikkelen en hen de kans te geven om midden in de samenleving te staan. Ze zijn puur, eerlijk en genieten volop.” Al gauw was er vraag naar meer arbeidsplekken en werd, eveneens in winkelcentrum De Nieuwe Es, kadofabriek ’n Tikkie Verderop geopend. Dagbesteding in een gezellige winkel vol met noten, kaas, bonbons, appeltaarten, (zelfgemaakte) cadeautjes en een cateringkeuken waar lunches voor bedrijven worden samengesteld.

"Echt fantastisch en zo fijn te merken dat ’n Tikkie Anders gedragen wordt in de regio.”

Crowdfunding
De zaken gingen goed met vijfentwintig kanjers van medewerkers, acht begeleiders en dertig vrijwilligers, tot in februari van dit jaar vanwege de coronapandemie de alarmbellen afgingen. De reserves waren op en Nienke zag geen andere mogelijkheid dan een crowdfundingsactie te starten. “Het loopt als een tierelier. Inmiddels staat de teller op ruim dertigduizend euro, maar ook daarbuiten ontvangen we giften van fondsen en stichtingen en zelfs envelopjes met geld die mensen in de winkel afgeven. Echt fantastisch en zo fijn te merken dat ’n Tikkie Anders gedragen wordt in de regio.”

Lunchroom ’n Tikkie Anders
Nieuwe Es 71
4254 AW  Sleeuwijk
0183 – 304 835
www.ntikkieanders.nl